Thursday, May 31, 2007

Globalno zagrevanje na drugim planetama

U debati o globalnom zagrevanju na Zemlji koja traje već petnaestak godina pojavio se poslednjih nekoliko godina još jedan vrlo važan faktor - globalno zagrevanje na drugim planetama.

Istraživanja NASA su pokazala da je temperatura na Marsu porasla poslednjih 25 ili 30 godina značajno, 0.65 stepeni C, što je zantno više nego na Zemlji.

Na Jupiteru je došlo do globalnog zagrevanja od oko 4-5 stepeni Celzijusa.

U poslednjih 15-ak godina temepratura na Plutonu je porasla preko 2 stepenena.

Neptun poslednjih godina beleži značajan porast isijavanja svetlosti koji sjajno korespondira sa porastom temeperature na Zemlji.

Na Saturnu je temperatura poslednjih godina skočila 3-5 stepeni na Južnom polu, mada je teško proračnati zagrevanje na celoj planeti.

Neptunov Mesec Triton se zagrejao između 1989 i 1998 oko 5% svoje ukupne temperature!

Neki izvori su potvrdili da se zagrevanje dešava i na Veneri, mada to nije konačno potvrđeno.

Ja imam jednostavno pitanje za zagovornike teorije o humanom uzroku zemaljskog globalnog zagrevanja - šta izaziva globalno zagrevanje na Marsu, Naptunu, Plutonu, Saturnu, Jupiteru, Neptunovom Tritonu i verovatno Veneri? Da li su to zli naftaši Zemljani kradom instalirali pogone za preradu nafte i kamione i avione širom sunčevog sistema, pa nemilice pumpaju ugljen-dioksid koji i tamo izaziva globalno zagrevanje?

Ili možda zagrevanje na Zemlji ima više veze sa onim što utiče na nju kao i na druge planete istog sistema - Sunce?

No comments: